Amerykańskie TOSTY z jajkiem

Drukuj
Tosty w stylu amerykańskim na chlebie gryczano-ryżowym

Nigdy nie byłam w Ameryce, choć bardzo mi się marzy, ale podobno typowym amerykańskim śniadaniem są właśnie tosty z jajkiem. Możecie nawet zauważyć na filmach, że oprócz płatków śniadaniowych amerykanie jedzą właśnie tosty.

Ogólnie zamysł jest świetny, ponieważ jajo jest najlepszym pożywieniem. Największy minus to oczywiście chleb tostowy (straszna chemia – nie jedźcie tego!!).

Z racji tego, że uwielbiam takie tosty to zrobiłam zdrowszą wersje. Do tego przepisu użyłam chleb gryczano-ryżowy na żytnim zakwasie. Ten sam chleb użyłam przy wpisie do kanapek szkolnych dla dzieci.

Najpierw należy wydrążyć kółko ze środka (najlepiej jakimś większym kieliszkiem) i delikatnie smarujemy z dwóch stron olejem kokosowym lub smalcem.

IMG_5295

Kładziemy na patelnie i podsmażamy jedną stronę.

IMG_5317

Przekładamy na drugą stronę i odrazu wbijamy w środek jajko.

IMG_5318

Smażymy na małym ogniu i pod przykryciem, aż do momentu ścięcia białka. Żółtko najlepiej aby było płynne, ponieważ takie ma najwięcej wartości.

IMG_5296

Przekładamy na talerz i solimy solą himalajską.
IMG_5307

Dla mnie bomba 😀

IMG_5314

Smacznego, BYE 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *