Babeczki bez pieczenia ze spodem daktylowym

Drukuj
Łatwy deser bez pieczenia. Składa się ze spodu daktylowego i orzechów, a wierzch z nasion chia i mleka kokosowego. Zachęcam do wypróbowania. Pychota 😀

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów pecan
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii burbon (lub pół laski wanilii)
  • 1 łyżeczka agar-agar (lub żelatyna)
  • 6 łyżeczek nasion chia
  • gorzka czekolada do posypania

Zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy na ok 10 minut aby zmiękły. Kolejno blendujemy daktyle razem ze słonecznikiem i orzechami. Następnie masę daktylową wykładamy do foremek.

Do podgrzanego mleka kokosowe dodajemy wanilię i nasiona chia. Mleko zdejmujemy z ognia i dodajemy agar-agar. Dokładnie mieszamy aby agar się rozpuścił i całość wylewamy na wierzch masy daktylowej.

Wkładamy do lodówki aby deser stężał. Po wyjęciu posypujemy stratą gorzką czekoladą.

Smacznego. 😀

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *