Babeczki dwukolorowe z wiśnią- bezglutenowe

Drukuj

Przedświąteczna rozkosz. 😉 Po co czekać do świąt, jak można już się cieszyć magią świąt wraz z bezglutenowymi babeczkami. Dzisiaj mam dla was ekspresowe babeczki.

Składniki:

  • szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • pół kostki masła
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki wanilii bourbon lub laska wanilii
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki kakao
  • płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ok 1/2 szklanki wody
  • dżem wiśniowy (domowy z ksylitolem) lub wiśnie wydrylowane
  • opcjonalnie do posypania ziarna kakaowca oraz zmielony ksylitol na puder

W misce miksujemy żółtka wraz z mąką, ksylitolem, roztopionym masłem, solą, proszkiem do pieczenia, wanilią oraz z wodą. W oddzielnej misce ubijamy białka i kolejno dokładamy do utworzonej wcześniej masy. Wszystko ze sobą łączymy. Następnie połowę masy na babeczki przekładamy do innej miski i dodajemy do niej 3 łyżeczki kakao, dokładnie wymieszać.

Do foremek przekładamy najpierw jasną masę, kolejno do środka wkładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy ciemną masą. Wierzch posypać kakaowcem. Piec 25 min w 180°C.

Na koniec posypać sproszkowanym ksylitolem.

Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na święta to zapraszam do zapoznania się z moim e-bookiem KLIKNIJ TUTAJ

Smacznego 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

  1. Przepyszne i proste! Nie tylko na Świeta 🙂 Musialam schować dwie przed dziećmi, zeby w ogóle spróbować zanim znikną 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *