Babeczki owsiane z truskawkami

Drukuj
Szybkie babeczki owsiane z truskawkami. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć wszystkie składniki w mikserze i na koniec wyłożyć truskawki. Do babeczek używam mąki owsianej, oczywiście można ją zastąpić inną mąką np. ryżową, a zamiast truskawek użyć malin czy borówek. Natomiast sezon na truskawki się kończy, więc trzeba korzystać, póki jeszcze można.

Babeczki zrobiłam w dwóch wersjach czyli ciemniejsze są dodatkowo z kakao. Wybór należy do Ciebie, możesz wszystkie zrobić czekoladowe lub tak jak ja, pół na pół.

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka kakao
  • truskawki (ilość dowolna)

Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz truskawek i kakao. Całość miksujemy do połączenia składników. Utworzoną masę wylewamy do foremek na babeczki (używamy tylko 1/2 masy). Do drugiej połowy dosypujemy kakao i mieszamy łyżką. Resztę masy (kakaowej) wylewamy do następnych foremek. Na wierzch wtykamy obrane i pokrojone truskawki. Najlepiej jest je układać pionowo, wtedy część będzie w środku, a część na wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180°C ok 20 minut. Po upieczeniu, czekamy aż troszkę przestygną i wyjmujemy z foremek. Jeśli całkowicie wystygną, jest możliwość, że będą się źle odrywać od foremki.

p.s smakują przepysznie

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, babeczki owsiane z truskawkami

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, babeczki owsiane z truskawkami

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *