Babka cytrynowa – bez glutenu

Drukuj
Piękna i smaczna babka nie tylko na Wielkanoc. Wydaje się, że takie wypieki w wersji bezglutenowej nie są możliwe, ale jednak. Dzisiaj mam dla was sprawdzony przepis na babkę cytrynową. Sami spróbujcie

Składniki:
– masło 250g
– mąka ryżowa 100g
– mąka jaglana 50g (lub 150g mąki ryżowej lub innej bezglutenowej)
– 200g mąki ziemniaczanej
– 6 jaj
– 150g ksylitolu (+7 łyżek na puder)
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– sok z całej cytryny
– starta skórka z cytryny

Wykonanie:
Ucieramy masło z solą oraz z ksylitolem. Następnie cały czas mieszając mikserem dodajemy żółtka, wszystkie mąki, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. W osobnej misce ubijamy na sztywną masę białko. Łączymy ze sobą utworzoną uprzednio masę oraz białko. Foremkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej masę babki. Pieczemy ok. 35 min w 170°C.
Lukier: 1/2 białka + 7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder, całość ucieramy łyżeczką. Lukier polewamy na upieczoną i wystygniętą babkę. Na koniec posypujemy startą skórką z cytryny.


SMACZNEGO ?✌️

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *