Bananowiec czekoladowy – szybki przepis

Drukuj
Bananowiec czekoladowy jest to bardzo ekspresowy pomysł na ciasto. Wystarczy jedynie zblednować wszystkie składniki, dodać ubite białko i upiec. Szybko, smacznie i zdrowo.

* Ciastko w konsystencji jest bardzo wilgotne. Jeśli nie lubicie wilgotnego ciasta to po prostu należy dodać więcej płatków owsianych lub mąki kokosowej.

Składniki:

  • 5 dojrzałych bananów
  • 4 jajka
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kakao (niesłodzonego)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • szczypta soli
  • gorzka czekolada do ozdoby na wierzch (opcjonalnie)

Do miski wrzucamy banany, żółtka, kakao, mąkę kokosową, sodę oraz sól. Całość blendujemy, dopiero na koniec dodajemy płatki owsiane i bardzo krótko blendujemy lub mieszamy łyżką (aby płatki się za bardzo nie rozdrobniły). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy bananowej. Całość delikatnie połączyć łyżką. Ciastko wylewamy do foremki (12×24), a na wierzch kładziemy rozkruszoną czekoladę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 35 minut.

*Ciasto można podawać polane syropem kokosowym lub klonowym. 

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, bananowiec czekoladowy

 

POLECANE

Zupa – krem z kalafiora

UPPER BODY & CORE #3

Mazurek wielkanocny z masą makową

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉