Bezglutenowa tarta czekoladowa

Drukuj
Bezglutenowa tarta z masą cytrynową i orzechami pecan. Ciasto w smaku bardzo czekoladowe za sprawą spodu czekoladowego i polewy. Jeśli lubisz mocne czekoladowe desery to zapraszam do wypróbowania.

Składniki na spód:

  • szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kasztanowej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki masła (schłodzone)
  • 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki ugniatamy na jednolitą masę i wykładamy nią foremkę. Spód pieczemy 20 minut w 180°C.

Masa cytrynowa:

  • 2 cytryny
  • 50g mąki kokosowej
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • płaska łyżeczka sody
  • 4 jajka

Najpierw gotujemy cytryny ok 30 minut. Po tym czasie przekładamy cytryny do miski i dodajemy resztę składników. Całość blendujemy i wylewamy na podpieczony spód. Piec ponownie ok 20-25 minut w 180°C.

Wierzch dekorujemy orzechami pecan (lub włoskimi).

Polewa:

  • gorzka czekolada 100g
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem, kolejno wylewamy nią wierzch tarty. Ciasto odstawiamy do wystudzenia i stężenia polewy.

 

Smacznego 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *