Chlebki zbożowe bez mąki

Drukuj
Chlebki zbożowe bez dodatku mąki. Poniższy przepis jest świetną alternatywą dla chleba i produktów mącznych. Zbożowe chlebki można podawać jako dodatek do sałatki (np. z gruszką i orzechami), serwować z masłem/pastą jajeczną lub jeść samo. Jest to również super propozycja na przekąskę w ciągu dnia poza domem np. do pracy, szkoły czy na wakacje. Koniecznie wypróbuj, bo nie dość że są przepyszne, to bardzo łatwo i szybko się je robi.

Jeden chlebek to ok. 150 kcal.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek ziaren siemienia lnianego
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej/morskiej/kłodawskiej
  • szczypta pieprzu – 1/2 łyżeczki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1,5 szklanki wody

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszając łyżką. Kolejno ciasto wykładamy na blachę (na papier do pieczenia), tak aby powstała cienka warstwa. Piekarnik nagrzewamy do 150°C i pieczemy 15 minut. Następnie wyjmujemy, kroimy na prostokąty i pieczemy ponownie 15 minut. Z całej porcji wyjdzie ok 10 – 15 sztuk.

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, chlebki zbożowe bez mąki

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, chlebki zbożowe bez mąki

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

    1. smakują jeszcze lepiej 😀 całość (spora blacha) ma ok. 2350 kcal – i teraz w zależności na ile porcji podzielimy, tyle ma jeden kawałek. Załóżmy, że 15 porcji to jeden chlebek będzie miał ok. 157 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *