Chłodnik z botwinki

Drukuj
Upały wróciły, wakacje już się zaczynają więc czas na chłodnik. Nie przeciągając przejdźmy do przepisu 😉

botwin2

Kluczowym składnikiem jest oczywiście botwinka, którą należy pokroić w kostkę i ugotować. Do gotującej botwinki dodać sól himalajską, sok z połówki cytryny oraz łyżkę octu balsamicznego.

  • jeden pęczek botwinki
  • woda (ilość zakrywająca ok 1-2 cm nad botwinką)
  • pół cytryny
  • sól
  • ocet balsamiczny

Jeżeli botwinka jest już miękka to ostawić garnek z ognia i dodać 1 ząbek wyciśniętego czosnku, 1/2 puszki mleka kokosowego. Następnie schodzić całość w lodówce.

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 mleka kokosowego

Podając do stołu posypać pokrojoną rzodkiewką oraz koperkiem.

Smacznego 😉

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *