Ciacho gryczano-czekoladowe

Drukuj
Ciacho gryczano-czekoladowe. UWAGA! naprawdę smakuje wybornie.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 120 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej
  • 1/2 szklanki mąki z żołędzi (można użyć jaglanej/ryżowej lub innej)
  • 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki espresso (40 ml)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej

Polewa:
– 50 g gorzkiej czekolady
– 1/4 szklanki espresso (40 ml)
– 2-3 łyżki ksylitolu/erytrytolu

Banany ugnieść, dodać ksylitol, olej, nasiona chia, espresso i rozpuszczone w kąpieli wodnej 100g gorzkiej czekolady. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połączyć wszystko razem i na koniec dodać pokruszoną czekoladę. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku ok 1h w 180°C (góra/dół).
Polewa: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej dodać espresso, ksylitol i polać na wystudzone ciasto.
Smacznego 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *