Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Drukuj
Ciasto czekoladowe ze śliwkami. Propozycja na coś słodkiego do kawki w letnie popołudnie. Ciasto jest banalnie proste, wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki, wyłożyć śliwki na wierzch i zapiec. Szkoda, abyście nie spróbowali poniższego przepisu. Jest bardzo smaczny i do tego prosty, a oto właśnie chodzi. Nie narobić się i do tego zrobić sobie oraz najbliższym przyjemność.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane na mąkę)
  • 1/2 szklanki ksylitolu (+ 1 łyżka do posypania na śliwki)
  •  3 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej/morskiej/kłodawskiej
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 90%
  • śliwki ok 0,5 kg

Wszystkie składniki oprócz śliwek i czekolady wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy całość. Kolejno wylewamy ciasto na foremkę i w między czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Umyte śliwki kroimy na 8 części (wąskie paski), jeśli są to węgierki to wtedy wystarczy na 4 części. Następnie układamy na wierz, jedno przy drugim, skórką do góry i lekko na skos (tak jak na zdjęciu niżej). Wierzch posypujemy łyżką ksylitolu. Ciasto piec w piekarniku ok 45 minut. 

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, ciasto czekoladowe ze śliwkami

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, ciasto czekoladowe ze śliwkami

 

INNE podobne przepisy:

Babeczki owsiane z truskawkami

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, babeczki owsiane z truskawkami

 

MINI domowe babeczki – szybki przepis

domowe babeczki

 

 

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *