Ciasto z mąki kokosowej i z kawałkami czekolady

Drukuj
Szybki przepis na ciasto o niskiej zawartości węglowodanów. Do poniższego przepisu używamy mąki kokosowej, oleju kokosowego i jako słodzik miód. Oczywiście miód można zastąpić produktem o niższej zawartości węglowodanów np. syropem kokosowym lub białkiem smakowym i wtedy ciacho będzie zupełnie LOW CARB.

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (ok. 2 łyżki w postaci stałej – najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej)
  • 1/3 szklanki miodu (2-3 czubate łyżki)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 kawałki gorzkiej czekolady (90%)

Wykonanie:

Olej oraz miód rozpuścić do płynnej postaci. Zaczynamy od lekkiego roztrzepania jajek (ok 2-3 minuty mikserem). Następnie cały czas mieszając łyżką dodajemy do jajek olej, miód, mleko kokosowe. Po połączeniu płynnych składników dokładamy sodę i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić pokruszoną czekoladę (najlepiej rozdrobnić nożem) i wszystko połączyć. Masę przekładamy do małej foremki (wymiary mojej 8×20). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnia do 180°C i piec 20 minut.

Po upieczeniu ciasto może się wydawać za bardzo wilgotne i jeszcze surowe. Nie przejmuj się tym, po przestygnięciu będzie idealne.

Smacznego

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, ciasto z mąki kokosowej

 

 

POLECANE

Czekoladowo-kokosowe ciasto LOW CARB

Omega wsparcie dla aktywnych kobiet

Ekspresowa zupa – krem z pora

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

  1. i smaczne ? oczywiście można podwoić składniki i ciasta będzie więcej…? tylko foremkę też większą, a czas taki sam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *