Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Drukuj
Może coś słodkiego na sobotnie popołudnie? 😉 Mam prosty przepis, bez wymysłów z wykorzystaniem sezonowych owoców. Wystarczy tylko biszkopt bezglutenowy i na to owoce np. rabarbar z truskawkami. Łatwo, smacznie i najważniejsze -> zdrowo. Zapraszam do wypróbowania.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 1 szkl mąki ryżowej
  • 1/2 szkl mąki kasztanowej
  • płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • mix owoców (pełny głęboki talerz) posypane 2 łyżeczkami ksylitolu

 

 

Zaczynamy od przygotowania owoców czyli obieramy, kroimy i posypujemy ksylitolem. Kolejno ucieramy żółtka z ksylitolem na jednolitą masę. Do utartych żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia, całość miksować. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Następnie łączymy białka z masą z mąki (mieszamy mikserem). Biszkopt wylać do foremki (jeżeli zwykła foremka to należy ją uprzednio wysmarować tłuszczem np. masło ghee lub wyłożyć papierem). Na wierzch rozłożyć przygotowane wcześniej owoce. Piec 40 minut w 180°C. Wystudzić i można smakować. Smacznego

Pozdrawiam i miłego dnia :*

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *