Co w sobie kryje DYNIA?

Sezon na dynie właśnie trwa, niedługo coś z nich nowego upichcę. Natomiast zanim zaczniemy je przyrządzać, zobaczmy co w sobie kryją.

img_5273

DYNIA – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Gatunkiem typowym jest Cucurbita pepo  (dynia zwyczajna).

Za dyniową stolicę świata uważa się Motron w stanie IllIinois (USA). Głównie kojarzy nam się z amerykańską tradycją, czyli z Halloween. Dynia jest najbardziej znanym atrybutem Halloween, który oznacza definitywny koniec lata. Z wydrążonych dyń robiono latarnie, by zbłąkane dusze mogły trafić w zaświaty. Pomimo, że w Polsce zwyczaj ten pojawił się już w latach 90 to mam wrażenie, że dopiero teraz zaczyna stawać się “nową świecką tradycją”.

img_5272

Dynia jest to warzywo bogate w witaminy i minerały, m.in zawiera beta-karoten (pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny), witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Reguluje pracę jelit, pobudza procesy trawienne oraz jest lekkostrawna, dlatego zalecana dla osób, które chcą schudnąć lub mają problemy ze strony układu trawiennego. 100g dyni zawiera tylko 28 kcal.

Ziarnka dyni są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego (ziarna dyni nie poddajemy obróbce termicznej czyli nie prażymy, ani nie robimy z niej mąki, ponieważ są to tłuszcze roślinne).

Polecana również przy nadciśnieniu i miażdżycy. Ponadto dynia opóźnia procesy starzenia, ma dobroczynny wpływ na stan skóry oraz podnosi odporność.

Tak jak widzicie dynia zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność, ale również ma działanie antynowotworowe, dlatego powinna jak najczęściej pojawiać w jesienno-zimowym jadłospisie.

Sposoby przyrządzenia dyni są przenajróżniejsze od zup, babeczek, ciast, frytek, past po maseczki do twarzy i peelingi. Tak jak tyczy się wszystkiego, ogranicza nas tylko wyobraźnia. 

Moje zeszłoroczne wypieki:

BABECZKI DYNIOWE -> kliknij tutaj

12182603_457922847726208_4787118509549175807_o

KREM Z DYNI -> kliknij tutaj 

img_0857

Dzięki za uwagę.

Pozdrawiam, bye 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *