Pieczeń z wątróbki drobiowej

Wątróbka jest produktem zaliczanym do superfoods, ponieważ zawiera ogrom składników odżywczych m.in witaminy z grupy B. Najlepiej byłoby spożywać ją regularnie, ale wiadomo nie każdemu smakuje. Poniższy przepis sprawia, że jesteśmy w stanie przemycić wątróbkę do naszego jadłospisu w niemalże niezauważalny sposób. Pieczeń w smaku jest wyborna i do tego bardzo prosta do wykonania. Na pewno

Roladki serowo-dyniowe

Szybki przepis na roladki z serowo-dyniowym nadzieniem i z rozmarynem. Super połączenie, składniki idealnie się razem komponują, dając naprawdę oryginalny smak. Składniki: schab (ilość w zależności ile chcemy roladek) masło 82% tł prużona dynia ser feta (w miarę dobry skład jest z LIDLA “eridanous”) rozmaryn sól i czarny pieprz łyżeczka smalcu lub masła klarowanego –

FIT szaszłyki w 3 wersjach

Kto nie lubi grillować i spędzać czas z najbliższymi? Prawdopodobnie mniejszość. Przyznam szczerze, że grillowanie nie jest najzdrowszym sposobem na obróbkę pożywienia, ale nie możemy popadać w obłęd. Mamy lato, trzeba jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu i z najbliższymi. Biesiadowanie przy grillu jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą rozrywką 😉 w okresie wakacyjnym. Ostatnio pisałam

Gulasz na słodko z bazylią

Jeśli lubisz potrawy mięsne na słodko to nie możesz nie wypróbować dzisiejszego przepisu. Jest to mój eksperyment który okazał się strzałem w dziesiątkę. Gulasz wykonany jest z wieprzowiny, a dokładniej z łopatki. Dodatkowo użyłam wytrawnego wina czerwonego jest to elementem potrawy, którego nie można pominąć. Czas przygotowania od zera do jedzenia to ok 2h. Składniki: 0,5 kg

Ozór wołowy w galarecie

Ozory, należą do najbardziej wartościowych podrobów. Jest to mięsień, który pod względem składników odżywczych przypomina stek. Zawiera oczywiście białko, cynk, witaminy z grupy B (w tym witaminę B12). Spośród podrobów jest najbardziej zasobny w tłuszcz, głównie kwasy omega 9. Pod względem walorów smakowych, według mnie jest smaczniejszy od wątróbki. Dzisiaj przygotwałam dla was najbardziej popularną formę

Roladki szpinakowe oraz rodzynkowe

Roladki na dwa sposoby Przepyszne roladki na rodzinne obiady. Bardzo łatwe w wykonaniu i nie wymagają dużo pracy. Najpierw należy przygotować kotlety tak jak do “schabowych”. schab 0,5 kg – 1kg (w zależności ile chcemy roladek) czarny pieprz sól himalajska masło 82% parmezan tymianek Kroimy schab na plastry ok 1 cm i ubijamy, następnie każdy kotlet

Zimne nóżki

Zimne nóżki z wieprzowiny i indyka Bardzo pyszne i zdrowe zimne nóżki, które dzięki zawartości kolagenu mają zbawienny wpływ na kości i stawy. Polecam zwłaszcza osobą z problemami stawowymi.  5 nóżek wieprzowych (pociętych) jeden udziec z indyka (ok. 0,5 kg) pieprz czarny ziele angielskie liść laurowy majeranek sól himalajska/morska Wkładamy nóżki do garnka razem z

Karkówka orientalna z morelą

Prosty i bardzo łatwy przepis na karkówkę w orientalnych smakach. Główny składnik to oczywiście karkówka plus do tego morele suszone i dodatki takie jak: kumin (kmin rzymski) 1 łyżeczka kurkuma 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprz 1 łyżeczka tymianek 1 łyżeczka sos kokosowy (zdrowy odpowiednik sosu sojowego) ok 3 łyżki ocet ryżowy 1 łyżka Myjemy karkówkę,

Faszerowana papryka wątróbką

Faszerowana papryka wątróbką Wątróbka – super odżywcza, naturalna multiwitamina. Dzisiaj w postaci pasty/pasztetu zawartej w papryce z dodatkiem zielonej pietruszki. Kompozycja wyborna :D. Jeżeli lubicie wątróbkę to musicie wypróbować ten przepis. Składniki na dwie porcje XXL (lepiej wybierzcie 4 mniejsze papryki): wątroba ok. 350 g papryka 2 sztuki jedna cebula ząbek czosnku boczek 50g zielona