Dlaczego białko w diecie jest ważne?

Białko jest to budulec i najważniejsza struktura naszego organizmu. Bez odpowiedniej ilości protein (białka) w diecie, nasze ciało nie może dobrze funkcjonować. Organizm potrzebuje białka do naprawy i wzrostu komórek oraz do produkcji enzymów, hormonów i neurotransmiterów.

Aby utrzymać zdrowy metabolizm, sprawny system immunologiczny, energię oraz sytość w ciągu dnia, musisz spożywać białko w regularnych odstępach czasowych. Ile i jak często, jest kwestią indywidualną. Zależy przede wszystkim od tego jakiej postury jesteś (płeć, waga) oraz od zapotrzebowania (aktywność fizyczna). Wiadomo, że osoby ciężko trenujące potrzebują więcej dostarczać białka, aby odbudowywać komórki, które zostają uszkodzone podczas wysiłku, niżeli osoba nie uprawiająca sportu.

W związku z tym, białko okołotreningowo (przed i po) jest ważne w celu zapobiegania katabolizmowi mięśniowemu. To sytuacja kiedy Twoje ciało rozkłada mięśnie, na które tak ciężko pracujesz. Wiedz, że im więcej masz mięśni tym więcej spalasz kalorii w ciągu dnia, nawet nic nie robiąc (zwiększa się metabolizm). Dlatego nie bój się treningów z obciążeniem, bo nie wyrośniesz jak “pudzian”. Kobiety nie mają tak łatwo jak mężczyźni. Trzeba się naprawdę natrudzić, aby zwiększyć choć trochę masę mięśniową. Jeśli chcesz wyglądać dobrze, zdrowo i atletycznie to musisz zadbać o regenerację potreningową, dostarczając odpowiednich składników odżywczych.

Więc, nie zapominaj o białku w swojej diecie, w szczególności jeśli regularnie trenujesz i chcesz zgubić tłuszczyk.

Mniej również na uwadze, aby nie przedobrzyć, bo każdy nadmiar (+ kcal) może przekształcić się w tłuszcz lub cukier w organizmie. Do pełnej regeneracji i zdrowego funkcjonowania, organizm potrzebuje pełnowartościowego białka oraz węglowodanów i zdrowego tłuszczu.

Białko pełnowartościowe zawiera pełny profil aminokwasowy (wszystkie aminokwasy egzogenne), a białko niepełnowartościowe zawiera mało lub nie zawiera wcale aminokwasów egzogennych.

Dobrym źródłem białka pełnowartościowego są;

  • jaja
  • mięso (najlepiej czerwone)
  • podroby
  • ryby
  • komosa ryżowa
  • amarantus
  • gryka
  • teff
  • *twaróg – najlepiej kozi (dla osób tolerujących nabiał)

Białko niepełnowartościowe:

  • nasiona roślin strączkowych
  • zboża
  • orzechy

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, białko w diecie

POLECANE

Jak zdrowo się odchudzać? | 10 wskazówek

Wpływ glutenu jakiego nie znamy – historia pewnej rodziny

Wątróbka z jabłkiem (superfood)

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

  1. Nie wyobrażam sobie sałatki ze szpinakiem bez dodatku czosnku. Osobiście kilka dni temu zrobiłam sałatkę według twojego przepisu i niestety brakowało mi tej nutki pikanterii. Jeśli macie opory przed świeżym czosnkiem to właśnie dla takich dań został opracowany czarny czosnek, który jest nieco delikatniejszy:) Najszybciej i najłatwiej zakupić taki czosnek przez internet czarny czosnek sklep myślę, ze takie rozwiązanie jest najlepsze dla wszystkich kucharzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *