Faszerowana papryka wątróbką

Drukuj

Faszerowana papryka wątróbką

Wątróbka – super odżywcza, naturalna multiwitamina. Dzisiaj w postaci pasty/pasztetu zawartej w papryce z dodatkiem zielonej pietruszki. Kompozycja wyborna :D. Jeżeli lubicie wątróbkę to musicie wypróbować ten przepis.

Składniki na dwie porcje XXL (lepiej wybierzcie 4 mniejsze papryki):

  • wątroba ok. 350 g
  • papryka 2 sztuki
  • jedna cebula
  • ząbek czosnku
  • boczek 50g
  • zielona pietrszuka
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • do smażenia użyłam smalcu z kaczki

Zaczynamy od podsmażenia cebuli z czosnkiem.

img_5821

Następnie lekko podsmażyć wątróbkę. Uważać, żeby jej nie wysmażyć za mocno. Najlepiej jak w środku będzie różowawa.

img_5822

Wszystko razem łączymy, dodajemy sól, pieprz, oraz gałkę muszkatołową.

img_5826

Całość blendujemy na jednolitą masę.

img_5828

Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę oraz podsmażony boczek w kawałkach. Całość mieszamy łyżką.

img_5829

Przygotowujemy papryki, czyli umyć i wydrążyć środek. Kolejno wypełniamy środek farszem.

img_5831

Na wierzch można położyć plasterek boczku. Piec w piekarniku 15 minut w 180°C ( 5 minut z termoobiegiem, kolejne 10 minut grzałka góra/dół).

img_5832

Na koniec dekorujemy pietruszką i gotowe.

papryka

Smacznego.

Pozdrawiam, bye 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *