Grejpfrut i jego dwa oblicza – zalety & wady

Grejpfrut jest cytrusem który ma wiele właściwości zdrowotnych. Niestety nieumyślnie spożywany sok z grejpfruta, może okazać się śmiertelną trucizną.

ZALETY

Grejpfrut- owoc często stosowany przy odchudzaniu, jest niskokaloryczny, przyspiesza przemianę materii. Posiada niski indeks glikemiczny (IG=25) dlatego jest zalecany diabetykom, gdyż nie powoduje znacznego wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Zawiera wiele drogocennych składników m.in. wit. C, E, PP, kwas foliowy, pektyny, wapno, fosfor, żelazo, cynk, mangan, a także flawonoidy, w tym naringenine działającą przeciwzapalnie, odkażająco oraz przeciwnowotworowo.

Grejpfrut jest prawdziwą witaminową bombą, wzmacniającą odporność organizmu.

WADY

Grapefruit może narobić dużo szkody, ponieważ sok z nich tworzy niebezpieczne połączenie z niektórymi lekami przyjmowanymi przez ludzi. Cytrus ten jest świetnym przykładem pokazujący jak zwyczajne pożywienie lub napoje mogą wywoływać bardzo groźne skutki.

W dużym uproszczeniu: grejpfruty potrafią sprawić, że dawka terapeutyczna leku może stać się dawką toksyczną. Niektóre leki nie mogą być metabolizowane (usuwane, unieszkodliwiane) u osób spożywających grejpfruty lub pijących z nich sok. W konsekwencji doprowadza do przedawkowania leku i powoduje skutki uboczne m.in. niewydolność nerek, krwawienie z przewodu pokarmowego i wiele innych dolegliwości.

Jedna szklanka soku grejpfrutowego wystarczy by potroić działanie leków stosowanych w walce z rakiem, podwyższonych cholesterolem (statyny) czy chorobami serca.

PODSUMOWANIE

Grejpfrut zawiera wiele witamin i minerałów dlatego nie rezygnuj z niego, zwłaszcza jeśli chcesz zgubić tłuszczyk. Natomiast pamiętaj, że może narobić wiele szkód dla naszego zdrowia w połączeniu z medykamentami przyjmowanymi na co dzień.

Pozdrawiam 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *