Herbatka ze świeżej pokrzywy?

Drukuj
Pokrzywa, chyba każdy się z nią spotkał osobiście :p i raczej to nie było miłe spotkanie.

Najczęściej pokrzywa daje nam się we znaki w postaci poparzeń, ale nie zapominajmy o jej niezwykłej mocy. Pokrzywa ma niezwykłe właściwości lecznicze i wartości odżywcze.

Od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, a specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk.
  • pokrzywa przede wszystkim działa moczopędnie czyli idealna dla osób którzy borykających się z problemem zatrzymania wody w organizmie oraz cierpiących na kamicę nerkową;
  • zawiera dużo żelaza, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, przeciwdziała anemii i osłabieniu (pokrzywa może w ciągu 3 tygodni znacznie poprawić wyniki morfologii ->sprawdzone? )
  • oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego
  • poprawia stan cery, włosów i paznokci;
  • zawiera dużą dawkę minerałów i witamin takich jak witaminy z grupy B , witaminy C czy K;
  • wpływa na pracę trzustki, wątroby i żołądka;
  • wzmacnia odporność, obniża poziom cukru we krwi oraz sprzyja regeneracji.

Prosty sposób na pokrzywę, który stosuję od niedawna to herbatka. Zbieram świeżą pokrzywę z ogrodu i zalewam gorącym wrzątkiem. Parę minut i można pić. Pokrzywę również dodaję do potraw z innymi ziołami.

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *