Jabłko pod kruszonką

Drukuj
Szybki pomysł na deser z małą ilością węglowodanów. Lubisz smak szarlotki? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj dzisiejszy przepis.

Do kruszonki i spodu użyłam mąkę kokosową, która bardzo chłonie wodę.  Spód wyszedł odrobinę suchy, jeśli preferujesz bardziej wilgotny to zamiast kokosowej użyj innej bezglutenowej np. ryżowej. Prawdopodobnie ilość mąki będzie się różniła (ryżowej dodaj więcej).

Przepis na 1 dużą porcję lub 2 małe.

Składniki:

  • jajko
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki ryżowej
  • 50 g masła 82%
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu (1 do spodu + 1 do jabłka)
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (1/2 do ciasta + 1/2 do jabłka)
  • szczypta kardamonu
  • 1 jabłko
  • sok z 1/2 limonki

W misce łączymy ze sobą jajko, mąki, sól, cynamon, masło, 1 łyżeczkę ksylitolu. Ugniatamy na jednolitą masę, formujemu kulkę i wkładamy do zamrażalnika na 20-30 minut. W między czasie kroimy jabłko w kostkę, posypujemy ksylitolem, cynamonem, kardamonem i skrapiamy limonką. Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika, wykładamy nim 2/3 masy na spód foremki, 1/3 zostaje do kruszonki (trzymamy w lodówce). Podpiekamy ciasto 10 minut w 180°C.

 

Po wyjęciu z piekarnika, dokładamy przygotowane jabłko i zapiekamy kolejne 10 minut.

 

 

Po tym czasie, posypujemy jabłko pokruszonym ciastem i całość jeszcze zapiekamy 15 minut i gotowe.

 

Smacznego, pozdrawiam 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

  1. Pięknie wygląda. Jestem na diecie od marca i raczej omijam słodkości na to chyba się skuszę choc odrobinę:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *