Jakie są najlepsze mąki do pieczenia?

Czy wiesz, że nie każda mąka bezglutenowa nadaje się do pieczenia? Zatem, czym kierować się przy wyborze mąki?

Obecnie na rynku powstaje to coraz więcej bezglutenowych mąk m.in. migdałowa, z platanów, ryżowa itp.

Jest ich sporo ale czy każda nadaje się do obróbki termicznej? Zaraz wszystko wytłumaczę i wybór mąki nie będzie dla was straszny. 😉

Najważniejsza rzecz o której powinniście pamiętać:

  • ze względu na swoją budowę chemiczną (czyli nie są to trendy dietetyczne) tłuszczów roślinnych bogatych w omega 3 i 6, nie można poddawać obróbce termicznej. Są niestabilne dlatego w kontakcie z tlenem, światlem czy ciepłem utleniają się i stają się toksyczne dla naszego organizmu. Podczas utleniania się tłuszczów powstają lawinowo, jak w reaktorze atomowym, WOLNE RODNIKI. W konsekwencji powodują m.in. stany zapalne, prowadzą do nowotworów, miażdżycy, przyspieszają starzenie się, obniżają odporność, uszkadzają komórki.
  • w dużym skrócie: jeśli tłuszcz roślinny ma sporą zawartość omega 3 i omega-6 np. orzechy i pestki, to nie wolno ich smażyć/prażyć, piec, robić wypieków ani używać olejów z tych roślin. Takie orzechy i pestki należy spożywać jedynie ! świeżo łuskane.
  • bardzo powszechne jest prażenie nasion słonecznika lub orzechów, no niestety nie jest to zdrowe dla organizmu – sałatkę lub potrawę posypuj świeżo łuskanym nasionem

W wyborze mąk kierujcie się zawartość omega-3 i omega-6. 

 


Mąki które nie nadają się do wypieków:

  • migdałowa
  • mąka (z jakichkolwiek innych)orzechów
  • każda mąka z pestek
  • sezamowa
  • dyniowa
  • konopna

Idealne mąki do pieczenia:

  • kokosowa (tłuszcz roślinny z przewagą nasyconych tł. które są stabilne termicznie i nie zmieniają swojej budowy chemicznej pod wpływem czynników zewnętrznych)
  • gryczana
  • ryżowa
  • jaglana
  • amarantusowa
  • komosowa (quinoa)
  • kasztanowa
  • z żołędzi jadalnych
  • z plantanów

Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam, BYE 😉

 

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *