Jesienne babeczki dyniowe

Drukuj

Kolejny przepis z udziałem dyni. Tym razem babeczki, ale troszkę nietypowe, ponieważ wnętrze mają bardziej konsystencję musu niżeli zbitej i zwartej babki. W smaku są przepyszne i w bardzo jesienno-zimowym klimacie.

Składniki na 6 babeczek:

  • pokrojona i ugotowana dynia 170 g
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki żołędziowej
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka wanilii bourbon
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • zest z pół cytryny

Blendujemy dynię na jednolitą masę (puree) i dodajemy do niej żółtka oraz resztę składników. Wszystko ze sobą łączymy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do dyniowej masy. Całość ze sobą połączyć i wylać do foremek. Piec w piekarniku ok 20-25 minut w 180°C (grzałka góra-dół).

Smacznego, pozdrawiam.

BYE 🙂

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *