Karkówka orientalna z morelą

Drukuj

Prosty i bardzo łatwy przepis na karkówkę w orientalnych smakach. Główny składnik to oczywiście karkówka plus do tego morele suszone i dodatki takie jak:

  • kumin (kmin rzymski) 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • curry 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • sos kokosowy (zdrowy odpowiednik sosu sojowego) ok 3 łyżki
  • ocet ryżowy 1 łyżka

Myjemy karkówkę, następnie nadziewamy morelą (nożem ponacinać i powkładać morelę). Kolejno polać sosem kokosowym i octem oraz posypać przyprawami. Dokładnie natrzeć karkówkę przyprawami i włożyć do żaroodpornego naczynia. Możecie mięso wstawić do lodówki aby przeszło przyprawam, mój brzuch za bardzo był głodny więc odrazu wstawiłam do piekarnika na ok godzinkę w  220°C (czas w zależności od wielkości karkówki).

I to tyle 😀 najlepiej smakuje z kiszoną kapustą.

karkowka

Smacznego 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *