Kluchy ziemniaczane (szare kluski) bez glutenu

Drukuj
Kluchy ziemniaczane czyli szare kluski. Mój przysmak z dzieciństwa. Uwielbiam je do tej pory, choć dawno nie jadłam, ponieważ prawdziwy przepis jest z dodatkiem mąki pszennej.  Dzisiaj wersja GLUTEN-FREE czyli zastępujemy mąkę pszenną, mąką gryczaną.

Efekt rewelacyjny 😀 dla mnie i moich domowników jeszcze smaczniejsze niżeli w oryginalnej wersji. Kluchy mają bardziej wyrazisty smak i wcale nie czuć gryką.

Przepis na ok 5 osób:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 jako
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 szkl mąki gryczanej

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Następnie zlewamy nadmiar wody, która puściła z ziemniaków.placki

Dodajemy 1 jajko, 2 łyżeczki soli i 2 szklanki mąki. Musimy uzyskać konsystencję dosyć gęstą (łyżka włożona w masę na pionowo nie powinna się przewracać).

kluchy

Do gara ze wrzącą wodą wrzucamy łyżką kluchy do wody.

kluchy1

Gotujemy ok 2-3 min, odcedzamy i gotowe. 😀

Kluchy możemy okrasić boczkiem i cebulą, plus do tego śmietana od wiejskich krów oraz ksylitol.

Rewelacja 😀 Uwielbiam takie jedzenie.

kluchy3

Pozdrawiam

BYE 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *