Koktajl z buraków “Krwawa Mary”

Drukuj

Koktajl czteroskładnikowy “Krwawa Mary”. Kolejna propozycja koktajlu warzywnego. Ostatnio królował jarmuż, dzisiaj natomiast burak.

Jak wiadomo warzywa zawierają dużo witamin i minerałów, dlatego konieczne jest spożywanie ich sporej ilości. Najlepszym wyjściem jest przyrządzanie przepysznych i kolorowych soków.

Dzisiaj mam dla was czteroskładnikowy koktajl.

  • burak
  • 1/4 selera
  • 1/2 jabłka
  • kawałek imbiru

BURAK- niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Zawiera witaminy takie jak: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Pierwiastki: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, sód, mangan, bioflawonoidy, karoten, betainę i bardzo dużo kwasu foliowego. Posiada właściwości lecznicze m.in. zapobieganie nowotworom, wzmacnia odporność, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom homocysteiny, leczy niedokrwistość, łagodzi objawy menopauzy. Sok z buraka pomaga w leczeniu przeziębień i zapaleń górnych dróg oddechowych. 

SELER- zawiera witaminę A, E, C, B, kwas foliowy i witaminę PP. Zawartość witaminy C w selerze wynosi około150 mg w 100 g, co powoduje, że jest jej nawet dwukrotnie więcej niż w cytrusach. Dodatkowo posiada dużą zawartość minerałów takich jak: fosfor, potas, cynk, wapń magnez i żelazo. Seler oczyszcza nasz organizm z toksyn, pobudza również przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy, polepsza pracę serca, wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych, ułatwia trawienie oraz likwiduje zaparcia.

IMBIR zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

img_5554

Wszystko wkładamy do sokowirówki wolnoobrotowej.

img_5557

Koktajl gotowy. 🙂

img_5569

Smacznego.

Pozdrawiam, bye 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *