Krem dyniowo – paprykowy

Drukuj

Zrobiło się bardzo jesiennie więc czas na dyniowe przepisy. Internet, aż huczy od przeróżnych wersji dyni, ja natomiast zaczynam od standardu czyli krem z dyni.

Więcej informacji odnośnie dyni czyli właściwości i jej pochodzenie dyni, znajdziecie w poście – Co warto wiedzieć o DYNI

Do przepisu potrzebujemy:

  • ok 750g dyni (po obraniu)
  • jedna papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka lubczyku
  • pieprz, sól
  • szczypta chilli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka jałowca
  • parmezan (opcjonalnie do zaostrzenia smaku)
  • czarnuszka do posypania

Do garnka wrzucamy dynię, lubczyk, ziele angielskie, jałowiec, liści laurowy, kurkumę.

img_5852

Na patelni podsmażamy na smalcu paprykę i 2 ząbki czosnku.

img_5853

Następnie paprykę dodajemy do dyni i gotujemy całość, aż do momentu zmięknięcia papryki.

Kolejno wyjmujemy z garnka lubczyk, ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy. Najlepiej odrobinę odlać wody, aby krem wyszedł gęsty. Dokładamy chilli, gałkę i całość blendujemy. Dosalamy lub dopieprzamy do smaku. Na koniec utrzeć odrobinę parmezanu jedynie do zaostrzenia smaku.

Wymieszać i gotowe.

Opcjonalnie można posypać czarnuszką bezpośrednio na talerzu.

dyniakrem1

dyniakrem2

Smacznego, bye 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *