Krem z batatów

Drukuj

Szybki przepis na przepyszną zupę. Wypróbuj, a nie pożałujesz. 😉

Moim zdaniem przebija w smaku krem z dyni.

 Składniki na dwie porcje:

  • 1 batat
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora (ok. 10 cm)
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano, kminek, tymianek, papryka słodka, kurkuma, kardamon

Obieramy warzywa i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy pokrojonego batata, marchew, pietruszkę oraz pora do garnka i zalewamy wodą (tak aby zakryć warzywa). Gotujemy na małym ogniu, aż do zmięknięcia warzyw. Kolejno przyprawiamy zupę: sól i pieprz wedle uznania, szczypta łyżeczki: gałki muszkatołowej, kurkumy, kardamonu oraz płaska łyżeczka tymianku, bazylii, oregano, papryki słodkiej oraz kminku.

Wszystko gotujemy jeszcze z 5 minut. Na koniec całość blendujemy na krem i gotowe.

Smacznego 😀

Miłego dnia, BYE 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *