Krem z buraków i botwinki

Drukuj
Krem z buraków i młodej botwinki. Do wykonania poniższego kremu potrzebujemy niewiele składników, ale jest to wystarczająca ilość, aby stworzyć przepyszną zupę – krem. Kluczowy w tym przepisie jest bulion z ziół, który nadaje nieziemski smak. Koniecznie wypróbuj właśnie bulionu ziołowego, nie tylko do dzisiejszego kremu ale również w innych zupach. Na zdjęciu poniżej przedstawiam gotujący się bulion ziołowy.

Składniki:

  • 2 buraki średniej wielkości (ok. 0,6 kg)
  • pęczek młodej botwinki
  • zioła na bulion: lubczyk, szałwia, oregano, bazylia, melisa, koperek, pietruszka zielona, liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • sól/pieprz do smaku

Zaczynamy od ugotowania ziołowego bulionu. Do 1 litra wody wkładamy zioła jakie mamy w ogródku i gotujemy ok 15 minut.

Kolejno przecedzamy bulion (wyjmujemy zioła) i dokładamy do bulionu pokrojone w słupki buraczki oraz wyciskamy 1/4 cytryny. Buraki w bulionie gotujemy ok 40 minut. Następnie dodajemy botwinkę, znowu sok z cytryny (1/2 cytryny) i ponownie gotujemy 20 minut. Po tym czasie, blendujemy całość, dodajemy resztę soku z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy ok 2 łyżki mleczka kokosowego. Krem podawać z koperkiem i bazylią.

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, krem z buraków i botwinki

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *