KREWETKI

Drukuj
Krewetki czyli jedne z najpopularniejszych owoców morza. Dominują głównie w krajach śródziemnomorskich, natomiast w Polsce są rzadkością.

Krewetki są źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają także szereg składników mineralnych.

Jeżeli jesteście na wakacjach w ciepłych krajach 😉 to korzystajcie ile można bo są przepyszne i bardzo wartościowe.

Na zdjęciu znajdują się szare krewetki, czyli surowe oraz różowe, czyli po obróbce termicznej (np. sparzenie).

krewetki2

krewetki1

Krewetki dla mnie są jednym z ulubieńców i jeżeli mam taką możliwość to sobie nie odmawiam i potrafię nawet zjeść na raz 0,5 kg.

Sposoby przygotowania są różne. Ja wam podam najlepszy jaki jadłam i najłatwiejszy.

Przepis:

  • 0,5 kg krewetek
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pietruszki zielonej (pokrojonej)

Na patelnię rozgrzewamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek, pietruszkę i krewetki.

Razem podsmażamy na małym ogniu ok. 10.min (różowe krócej, ponieważ są już sparzone).

krewetki3

Zachęcam do spróbowania. PETARDA 🙂

BYE

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *