Krucha tarta czekoladowa z owocami

Drukuj
Czekoladowa tarta na kruchym spodzie z dodatkiem owoców. Prosta do wykonania i do tego bardzo smaczna. Spód do dzisiejszego ciasta jest wykonany m.in z mąki gryczanej. Jeśli nie lubisz posmaku gryki, to zastąp ją inną mąką. Jako owoce użyłam dżemu z całych wiśni (dżem domowy z ksylitolem) oraz dwa banany. Można również użyć mrożonych wiśni (rozmrozić i posypać ksylitolem lub innym cukrem).

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • średni słoiczek dżemu z wiśni
  • 2 banany
  • garść orzechów (mix włoskich i nerkowców)

Do miski przekładamy mąki, ksylitol, kakao, żółtka, sól, masło i całość ugniatamy na jednolitą masę. Kolejno formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Następnie ciasto wykładamy na foremkę (kawałek ciasta zostawić na wierzch ok. 1/4) i pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu, przekładamy na ciasto wiśnie kolejno posypujemy orzechami i przykrywamy pokrojonym w paski bananem. Na koniec, pozostawione ciasto ścierami na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

 

Całość piec kolejne 20 minut w 180°C. Smacznego

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, krucha tarta z owocami

POLECANE

Noworoczne wyzwanie – 5 dni z treningiem CARDIO

Nowy Rok 2018 – nowa książka do zapisania

Chleb chłopski

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

  1. raczej można choć nie wiem jak wyjdzie. Na pewno można zrobić pół na pół czyli 1/2 kostka masła i do tego olej kokosowy – kiedyś tak robiłam i było OKI. Jeśli spróbujesz z samym olejem koko to koniecznie daj znać jak wyszło bo sama jestem ciekawa?

  2. Właśnie ciasto odpoczywa przed pieczeniem. Zamieniłam mąkę gryczaną na jaglaną. 80 % oleju kokosowego 20% masła. Dam znac jak się upiecze co i jak

  3. Paulina cały tydzień chodziło za mną te ciasto. Dziś zabieram się za nie a tu zonk jajek brak w lodówce. Zamiast jajek dałam banany. Upiekło sie już i sama jestem ciekawa jak wyszło bez jajców ;p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *