Kruche ciastka z dynią

Drukuj
Domowe kruche ciastka bezglutenowe na bazie puree dyniowego. Jest to kolejna propozycja na wykorzystanie dyni. Do przepisu zamiast ksylitolu używamy miodu, dlatego ciasteczka bez problemu można podawać małym dzieciom. Przepis bardzo łatwy, nie wymaga umiejętności kulinarnych. Zachęcam do spróbowania bo są przepyszne, a na deszczowe popołudnie idealnie się sprawdzą.

Składniki:

  • 100g puree dyni
  • 100g daktyli
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 100g miodu
  • 250g mąki ryżowej
  • 100g mąki jaglanej
  • szczypta soli

Puree dyniowe- dynię pokroić na mniejsze kawałki oraz obrać ze skóry. Kolejno wyłożyć na blaszkę i prużyć do miękkości. U mnie ok 40-50 min w 125°C. Następnie dynię blendujemy na jednolitą masę. Takie puree można przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Dzięki temu mamy możliwość użycia do różnych przepisów. 

Zaczynamy od namoczenia daktyli. Zalewamy daktyle wrzątkiem i czekamy ok 3 min. Kolejno blendujemy je na jednolitą masę. Następnie łączymy daktyle z resztą składników. Wszystko dokładnie łączymy ugniatając, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, wałkujemy ciasto i wykrajamy ciastka np. kroimy nożem w paski. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, dynia, kruche ciasta, kruche ciastka bezglutenowe

 

POLECANE

Co w sobie kryje DYNIA?

Racuchy dyniowe

Dyniowe latte

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *