KWAS FITYNOWY- moczenie orzechów i nasion zbóż

Co to jest kwas fitynowy i dlaczego należy moczyć orzechy oraz nasiona zbóż?

KWAS FITYNOWY- występuje w ziarnach zbóż, pseudozbóż, nasionach roślin strączkowych i oleistych, orzechach. Służy do związania i przechowania fosforu w roślinach, w szczególności w nasionach i ich łupince czyli w zbożach nieoczyszczonych (pełnoziarnistych) jest go więcej.

Kwas fitynowy chelatuje składniki mineralne czyli łączy się z minerałami, takimi jak magnez, wapń, cynk, sód, potas i żelazo, tworząc nierozpuszczalne sole.  W ten sposób powoduje, że wchłanianie naturalnych składników pożywienia jest utrudnione. W niektórych przypadkach kwas fitynowy zmniejsza wchłanianie minerałów o ponad połowę.

Przekładając na język potoczny-> Jedząc duże ilości nasion, orzechów, produktów z pełnego przemiału itp. powodujemy, że minerały zawarte w tym pożywieniu tracą swą biodostępność, właśnie przez obecność w nich kwasu fitynowego. Może to skutkować anemią, niedoborem fosforu i wapnia, osteoporozą, mniejszą odpornością, zaburzeniem gospodarki hormonalnej czy też niedoczynnością tarczycy.

Obfite występowanie kwasu fitynowego w diecie może doprowadzać do hamowania ponad 80% fosforu, 20 % cynku, 60% magnezu oraz 40% wapnia i żelaza.

Pozbyć się całkowicie kwasu fitynowego z naszej diety też nie możemy, ponieważ małe ilością są nam niezbędne. Kwas fitynowy w niewielkich ilościach ma działanie przeciwnowotworowe.

I CO TERAZ?!

Oczywiście na wszytko jest remedium.

Moczenie, kiełkowanie i fermentowanie powoduje zmniejszenie ilości kwasu fitynowego, poprzez aktywację fitazy. FITAZA– to enzym neutralizujący kwas fitynowy, który występuje w większości produktach zawierających kwas fitynowy (dzięki niemu następuje rozłożenie kwasu fitynowego). Nie każdy produkt ma jej wystarczającą ilość by zneutralizować kwas, np. płatki owsiane, kukurydza, proso, ryż brązowy potrzebują dodatkowo aktywatora jakim może być kasza gryczana niepalona (np. mocząc ryż brązowy we wodzie dodatkowo dokładamy grykę). Czas moczenia to ok 12-24h. Sok z cytryny oraz sok z kiszonych ogórków przyspieszają rozkład kwasu fitynowego.

Jeżeli nasza dieta jest uboga w zboża to nie musimy się przejmować kwasem fitynowym. Tak jak pisałam wcześniej, całkowita eliminacja też nie jest wskazana.

Na zdjęciach niżej proces moczenia i suszenia orzechów.

IMG_5416

IMG_5417

Po 12h moczenia.

IMG_5418

Suszenie orzechów w suszarce do grzybów i owoców.

IMG_5421

Po wysuszeniu.

IMG_5427

Orzechy gotowe do jedzenia. 😉

Dzięki za uwagę. Pozdrawiam.

BYE 🙂

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *