Leczo z dyni

Drukuj

Tydzień HALLOWEEN czyli kolejny dyniowy przepis na jesienne wieczory. Bardzo smaczne, jedno garnkowe danie, które polecam wypróbować.

Składniki:

  • dynia 630 gram (obrana)
  • boczek 570 g
  • papryka 2 szt.
  • cebula duża lub dwie mniejsze
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • do smażenia smalec

Kroimy w kostkę boczek, paprykę, dynię oraz cebulę. Kolejno wszystko obsmażamy i wrzucamy do garnka. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do momentu zmięknięcia dyni. Następnie dokładamy pomidory z puszki i przyprawiamy solą, dość sporą ilością pieprzu, ostrą papryką (wedle uznania) oraz jednym wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość wymieszać i zagotować. Leczo gotowe do jedzenia. 😉

UWAGA! nie gotować za długo bo dynia się całkowicie rozleci.

leczo

Smacznego 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *