Lodowy deser kokosowy

Drukuj
Lody kokosowe z dodatkiem orzechów i mięty. Super orzeźwienie na ciepłe i już upalne dni. Uwielbiam lody, a tym bardziej kokosowe. Dzisiaj przygotowałam banalnie prosty przepis, robiony ręcznie czyli bez specjalnej maszyny do lodów. Jest to idealna propozycja na zdrowszą wersję lodów nie tylko dla dzieci. W lato to właśnie lody są u mnie nr.1, dlatego rozważam opcję zakupu takiej maszyny. Jeśli posiadacie takie urządzenie to na pewno lodowy deser wyjdzie wam jeszcze lepszy.

Składniki:

  • mleko kokosowe 200 ml (gęsty krem) – firma REAL THAI
  • banan
  • 5 listów mięty
  • garść migdałów (ok 15 sztuk)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki cukru kokosowego

Tak jak wspomniałam, przepis jest banalny. Wystarczy jedynie wszystkie składniki zblendować i przełożyć do miski. Miskę z masą kokosową wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest masę co jakiś czas przemieszać (np. co 1 h). Moje lody się mocno zmroziły (oczywiście zapomniałam o mieszaniu) więc przed zjedzeniem wyjęłam z zamrażalnika i odczekałam, aż trochę się odmrożą. Lody można posypać pokruszonymi orzechami, wiórkami i dodatkowo polać syropem np. syropem kokosowym.

Smacznego

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, lodowy deser kokosowy, kokos, fit lody

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, lodowy deser kokosowy, kokos, fit lody

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

  1. No nie wiem jak to zrobiłaś ale mi wyszedł krem w kolorze kawy z mlekiem. Pewnie dlatego, że cukier kokosowy u mnie w kolorze karmelowym;p Masa w zamrażalce odpoczywa:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *