MALINY

Maliny i ich właściwości odżywcze.

Malinki, malinki, malinki, pachnące, soczyste i zdrowe. Najlepiej smakują świeżo po zerwaniu. Możemy je znaleźć w lesie lub hodować w ogródku. Owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu, dlatego jest to ostatni gwizdek.

Wykorzystanie malin jest naprawdę duże np. do dżemów, kompotów, soków, syropów, powideł czy na surowo.Choć są owocem dość słodkim, to dostarczają bardzo niewielu kalorii.

Właściwości:

  • zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy)
  • są bogate w witaminy(m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, żelazo
  • znakomite źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie (tego kożystnego), tj. pektyn
  • wielkim atutem malin jest bardzo duża zawartość witaminy C, która chroni przed zachorowaniem
  • owoce maliny mają działanie przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne
  • mają właściwości rozkurczowe, dlatego pomocne przy bólach menstruacyjnych

Liście malin też są wykorzystywane ku zdrowotności. Zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne. Przyrządza się je jak napary z ziół, a herbata z liści malin jest zalecana profilaktycznie dla każdego.

Przetwory z liści i owców malin od dawna są stosowane w celu zwalczania gorączki np. przy grypie lub przeziębieniu. Dlatego warto zaopatrzyć się w większą ilość malin i przygotować się na nadchodzącą jesień/zimę.

Przetwory w postaci soków czy musów napewno umilą nam jesienną aurę.

maliny

Pozdrawiam. BYE 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *