Mocha Frappuccino – czekoladowa kawa mrożona

Drukuj
Uwielbiasz mocną i aromatyczną kawę? Dzisiaj wersja deserowa czyli na weekendowe lub wakacyjne dni. Połączenie kawy mocha i frappuccino w zdrowszym wydaniu. Zamiast cukru/syropu użyjemy słodzika o znikomej ilości węglowodanów (ksylitol lub erytrytol), a zwykłą śmietanę zamienimy na śmietankę z mleka kokosowego. Mam nadzieję, że taka wersja kawy przypadnie Ci do gustu. Koniecznie wypróbuj, zwłaszcza jeśli lubisz smakowe kawy.

Składniki:

  • 3 filiżanki mocnej kawy parzonej (2 filiżanki do kostek lodu)
  • 1 łyżka kakao (kakao niesłodzone – najlepiej organiczne)
  • 3 łyżeczki słodzika (ksylitol lub erytrytol)
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego (stała część)

W pierwszej kolejności musimy przygotować kostki lodu z kawy czyli parzymy mocną kawę (ok. 2 filiżanki) i zalewamy foremki do lodu. Wkładamy do zamrażalnika i czekamy aż kostki mocno zamarzną.

 

Kolejną filiżankę kawy (letnia lub chłodna) wlewamy do blendera i dodajemy, kakao, 2 łyżeczki słodzika oraz przygotowanych kostek lodu z kawy (ok. 1 i 1/2 szklanki). Całość krótko miksujemy aby lód mocno się nie rozdrobnił. Kostki lodu w szklance będą powodować, że nasza bita śmietana z mleka kokosowego nie będzie opadać na dno.

Po zmiksowaniu wlewamy kawę do szklanki (wraz z kostkami lodu) i na wierzch dodajemy kokosową bitą śmietanę. Dodatkowo posypujemy cynamonem.

 

Przygotowanie bitej śmietany z mleka kokosowego

Najpierw mocno schładzamy mleko kokosowe (ok. 24h w lodówce) oraz metalową miskę w której będziemy miksować (ok 15 min w zamrażalniku). Kolejno przekładamy stałą część mleka do zimnej metalowej miski, dodajemy słodzik (1 łyżeczka ) i miksujemy mikserem na gładką masę. Kolejno przygotowaną kokosową masę przekładamy na wierzch kawy i posypujemy cynamonem. Bitą śmietanę najlepiej przygotować przed zmiksowaniem kawy z kostkami lodu.

Smacznego i miłego dnia 😀

p.s Kawoszy zapraszam do ciekawego postu:  Czy kawa wypłukuje magnez i odwadnia?

Na pewno humor się poprawi 😉

 

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *