Mus czekoladowy ze spodem daktylowym

Drukuj
Czekoladowa rozkosz w postaci musu. Na spodzie dodatek daktyli z migdałami natomiast wierch w postaci sorbetu ananasowego 😀

Całość ekstra. Mega czekoladowy.

Składniki:

  • mleko kokosowe 200 ml
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2g agar agar (opcjonalnie żelatyna)
  • 10 szt. daktyli
  • 25 szt. migdałów
  • zamrożony ananas (ok 3 plastry)

Zaczynamy od zalania wrzątkiem daktyli i moczymy parę minut (ok 3-5min).

Następnie odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Migdały również blendujemy (oddzielnie) i łączymy te dwa składniki. Masę daktylową wykładamy na dno naczynia.

Kolejny krok to przelewamy mleko kokosowe do garnka i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Podgrzewamy do momentu roztopienia się całej czekolady. Zestawić z ognia, dodać agar agar i przelać do naczyń. Desery włożyć do lodówki i pozostawić do momentu stężenia.

Ostatni krok to zblendować zamrożonego ananasa i dodać na sam wierzch deseru. Ananasa przygotować tuż przed podaniem.

Jak dla mnie bomba 😀 będę dalej testować inne wersje tego deseru.

pudding1

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *