KEFIR z naturalnej fermentacji

Jeżeli śledzicie mojego bloga to wiecie dobrze, że mleko nie jest dobrym produktem do spożywania. Między innymi jest przez wiele osób nietolerowane i może powodować liczne alergie. Jeśli nie czytaliście postu o mleku lub chcecie sobie przypomnieć do kliknij  TUTAJ.

Natomiast jak wiadomo bywają wyjątki i tak samo jest z mlekiem.

Ten wyjątek stanowią produkty fermentowane takie jak kefir, zsiadłe mleko. Dzieje się tak ponieważ proces fermentacji usuwa cukier z produktu (laktozę) i neutralizuje toksyny roślinne.

Produkty fermentowane pobudzają perystaltykę jelit i poprawiają florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.

Sfermentowany nabiał jest alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy.

Jeżeli nic nam nie dolega czyli nie mamy choroby autoimmunologicznej to możemy się pokusić na nabiał raz dziennie. Oczywiście wszystko z umiarem i nie przesadzać z ilością. W innym przypadku radzę całkowicie odrzucić nabiał.

Jeśli chodzi o mnie, to ja od czasu do czasu robię zsiadłe mleko z mleka wiejskiego.

Niżej na zdjęciach proces fermentacji mleka od wiejskiej krowy.

Mleko świeżo wylane do glinianego naczynia.

kefir

tak wygląda już po fermentacji

kefir1

a tak tuż przed jedzeniem

kefir2

Dzięki za uwagę.

Pozdrawiam, BYE 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *