Ozór wołowy w galarecie

Drukuj

Ozory, należą do najbardziej wartościowych podrobów.

Jest to mięsień, który pod względem składników odżywczych przypomina stek. Zawiera oczywiście białko, cynk, witaminy z grupy B (w tym witaminę B12). Spośród podrobów jest najbardziej zasobny w tłuszcz, głównie kwasy omega 9. Pod względem walorów smakowych, według mnie jest smaczniejszy od wątróbki.

Dzisiaj przygotwałam dla was najbardziej popularną formę ozorów, a mianowicie ozory w galarecie.

Składniki:

  • jeden ozór wołowy
  • ziele angielskie x 10 szt
  • pieprz czarny x 10 szt
  • liść laurowy x 5 szt
  • owoc jałowca x 5 szt
  • sól morska/himalajska
  • tymianek, zioła prowansalskie – po dwie łyżeczki
  • czosnek 3 ząbki

Przygotowanie ozora:

Myjemy ozora i wkładamy całego do garnka ciśnieniowego. Zalewamy wodą aby zakrywał powierzchnię ozora, dodajemy wszystkie przyprawy i również ząbki czosnku (w łupinie, rozprasowane lekko ręką lub nożem). Ilość soli taka aby woda była lekko słona. Zamykamy garnek i gotujemy ok 1h (do miękkości ozora).

Po tym czasie, wyjmujemy ozora i obieramy z grubej skóry (sama odchodzi). Kolejno kroimy w dużą kostkę i układamy w naczyniu. Nie wylewaj wywaru!

Przygotowanie galarety:

  • żelatyna- 6 łyżeczek na 500 ml wywaru

Z utworzonego wywaru, odlewamy 500 ml i odcedzamy aby pozbyć się przypraw i resztek z czosnku. Kolejno wlej 500 ml przegotowanego i gorącego wywaru do garnka (dosól jeżeli jest mało słone) i wsyp 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia się żelatyny. Nie gotuj.

Następnie zalej ozora wywarem z żelatyną i wierzch przyozdób świeżym koperkiem.

Odstaw w chłodne miejsce do stężenia żelatyny.

Smacznego

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *