Pączki bezglutenowe

Drukuj

Pączki z wiśnią w wersji light. W tym roku okres karnawałowy jest wyjątkowo długi, dlatego ratujemy się zdrowymi wersjami standardowych wypieków. Dzisiaj ekspresowe pączki z resztek warzyw po soku. Najpierw wyciskamy sobie soczek warzywny, a następnie robimy pączki.

Niestety szybko znikają bo wszystkim smakują. HaHa 😀

Składniki (ok. 12 pączków):

  • resztki warzyw 350g (starta część) z 1 3/4 szklanki soku: ok. 3 marchewki, jabłko, dwie pietruszki korzeń (warzywa były dość spore)
  • mąka kokosowa 90-100 g
  • płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 200 g masła 82%
  • dżem wiśniowy lub inny do nadziewania (u mnie dżem domowy z ksylitolem)
  • szczypta soli
  • szczypta chilli

Mieszamy wszystkie składniki razem na jednolitą masę (można blenderem). Kolejno formujemy kulki, nadziewamy je dżemem wiśniowym i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok 40 min w 180°C.

Po upieczeniu i wystygnięciu pączków, obsypujemy je w pudrze z ksylitolu (ksylitol zmielony na puder).

Mała uwaga: powyjmujcie nie starte kawałki warzyw. Lepiej jeśli w pączku nie będą się trafiać grudy.

Jeśli chcecie na spróbowanie zrobić tylko 6 pączków to wtedy bierzecie warzywa z jednej szklanki soku, 2 jajka, 1 banan, 100g masła, mąki 50g i 2 łyżki ksylitolu + proszek do pieczenia i dżem.

 

SMACZNEGO 😀

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *