Pierogi LENIWE z cynamonem – bezglutenowe

Drukuj
Pierogi leniwe bez glutenu. Kolejne danie z dzieciństwa tym razem w wersji nowoczesnej. Ostatnio były kluchy ziemniaczane, dzisiaj czas na pierogi.

Pierogi są na bazie twarogu (prawdziwy, wiejski) dlatego jeśli jesteście zdrowi to możecie takie danie sobie zaserwować. W innym przypadku radzę całkowicie wyeliminować nabiał.

Co będziemy potrzebować do pierogów leniwych:

  • twaróg (prawdziwy, kupiony od rolnika) 700 g
  • ugotowane dwa duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • od 3/4 do 1 szklanki mąki gryczanej (w zależności od rodzaju twarogu)
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • cynamon i ksylitol do posypania
  • śmietana (od rolnika)

Do twarogu dodajemy jajka (całe) i łączymy ze sobą mieszając. Następnie do twarogu dodajemy rozgniecione ziemniaki i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i całość ugniatamy. Uzyskane ciasto formujemy w rulon, przypłaszczając do z góry i kroimy na małe porcje.

leniwe1

Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i czekamy, aż wypłyną na wierzch wody.

To oznacza, że leniwe są już gotowe i można je wyjmować z wody.

leniwe2

Dodatki do pierogów mogą być różne. Ja natomiast odtwarzam mój smak z dzieciństwa czyli polewam śmietaną oraz posypuję ksylitolem i cynamonem. PYSZOTA 😀

leniwe3

Smacznego

BYE

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *