PIZZA wegetariańska na spodzie ryżowym

Drukuj

Pizza ponownie gości na moim blogu, tym razem wersja wegetariańska na spodzie ryżowym. W smaku identyczna jak z pizzerii więc zachęcam do wypróbowania. Wykonanie bardzo proste i szybkie.

Do tego przepisu będziemy potrzebować sosu pomidorowego według mojej receptury.

przepis –>kliknij tutaj ketchup1

Spód na foremkę o średnicy 24 cm: 

  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mąki ryżowej
  • 1/2 szkl. wody
  • pół łyżeczki soli himalajskiej

Całość mieszamy

img_5736

Wylewamy na foremkę i pieczemy ok 12 minut w 200°C (możecie dłużej jak wolicie podpieczone). Jeżeli zauważymy, że ciasto się trochę wybrzusza to radzę ponakłuwać spód drewnianym patyczkiem tak, aby ciasto opadło.

img_5740

Jeżeli spód już się podpiecze to smarujemy sosem pomidorowym.

img_5743

Układamy pomidory.

img_5744

Cebulę oraz kapary i całość pieczemy 15 minut 180°C.

img_5747

Następnie opcjonalnie można posypać parmezanem i wstawić jeszcze na minutę lub dwie do piekarnika.

img_5748

Po stopieniu się sera, wyjmujemy pizze i jeszcze wykładamy na wierzch rukolę.

img_5755

Pizza gotowa, można ją polać sosem pomidorowym lub maczać w oliwie z oliwek.

Mam nadzieję, że ta wersja pizzy będzie umilała wam jesienne wieczory.

pizzaryz

pizzaryz2

Smacznego.

Pozdrawiam, bye 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *