Pralinki dyniowe

Drukuj
Uwielbiam pralinki i to w różnej postaci. Na moim blogu jest wersja z daktylami, dzisiaj natomiast w roli głównej jest dynia. Pralinki są wykonane z puree dyniowego i obtoczone w gorzkiej czekoladzie. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 5 łyżek puree dyniowego
  • 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu kokosowego
  • 1/8 łyżeczki kardamonu
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • do polewy: 1/2 łyżki oleju kokosowego + 1/2 gorzkiej czekolady 90%

Wszystkie składniki (oprócz skł. na polewę) dokładnie łączymy (mieszamy) w jednolitą gęstą masę. Kolejno formujemy kuleczki i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut lub więcej.

Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej. Taką utworzoną polewą obtaczamy każdą kulkę dyniową. Następnie wkładamy do zamrażalnika, aż do stężenia polewy.

Puree dyniowe- dynię pokroić na mniejsze kawałki oraz obrać ze skóry. Kolejno wyłożyć na blaszkę i prużyć do miękkości. U mnie ok 40-50 min w 125°C. Następnie dynię blendujemy na jednolitą masę. Takie puree można przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Dzięki temu mamy możliwość użycia do różnych przepisów.

*Pralinki przechowywać w zamrażalniku lub w lodówce.

Smacznego

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, dynia, pralinki dyniowe

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, dynia, pralinki dyniowe

POLECANE:

Co w sobie kryje DYNIA?

Racuchy dyniowe

Dyniowe latte

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

  1. Bardzo lubię dynię a jeszcze bardziej lubię gorzką czekoladę. Koniecznie w najbliższy weekend wezmę ten przepis na tapetę:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *