Prosty sposób na makaron z warzyw

Jak zrobić makaron z warzyw, aby był cieniutki i długi jak spaghetti? Czy nie sądzisz, że warzywa w wersji makaronowej są idealną opcją na przemycenie dużej ilości warzyw i spożycia małej ilości kalorii? Jeśli uwielbiasz spaghetti to dzisiejsza alternatywna może bardzo Ci pomóc, aby z posiłku kalorycznego przejść na wersję “bardzo fit”.

Makaron z warzyw nie tylko ma mało kalorii, świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda na talerzu. Zatem jak wykonać taki makaron?

Otóż najłatwiejszy sposób to zaopatrzyć się w specjalne urządzenie, które z warzyw takie jak marchewka, rzepa czy cukinia, wykona nam długi i sprężysty makaron. Ręcznie raczej nie jesteśmy w stanie stworzyć podobnego efektu.

Urządzenie, które dzisiaj pokazuje jest tylko przykładem jak mniej więcej wygląda taki sprzęt. Mój pochodzi z “Lidla”, ale odrazu mówię, że nie jest dobrej jakości i prawdopodobnie długo mi nie posłuży. Jeśli zdecydujecie się na zakup maszyny do makaronu z warzyw to proponuję rozejrzeć się za lepszą firmą. Model z lidla nadaje się jedynie na przetestowanie czy aby na pewno nam takie urządzenie się przyda. Tak ja widać na zdjęciu, posiada 3 końcówki z różną grubością makaronu.

Osobiście gorąco polecam bo makaron robi się w minutę (jeszcze szybciej niż ugotowanie zwykłego), odpowiednio przygotowany może smakować wybornie, jest mało kaloryczny, zawiera witaminy i minerały z danego warzywa oraz bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Wydaje mi się, że dzieci również byłyby zadowolone.

Zawsze zastanawiałam się jak robią takie makarony. Teraz spaghetti bolognese na pewno nie odmówię 😛

Jutro przepis na makaron z cukinii.

 

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *