Przyprawy korzenne

Drukuj

Dziś trudno sobie wyobrazić kuchnię bez korzennych dodatków.

W okresie zimowym? i świątecznym ?chętniej sięgamy po przyprawy korzenne które nie tylko podnoszą smak potraw, ale również mają dobroczynny wpływ na zdrowie np:

Cynamon- obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, świetnie się sprawdza na dolegliwości żołądkowe takie jak wrzody żołądka, zatrucia pokarmowe czy biegunki, działa przeciwbólowo na choroby związane z zapaleniem stawów, ma właściwości antynowotworowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne i anty-infekcyjne

Anyż- działa rozkurczowo, moczopędnie, pobudza trawienie,
wspomaga usuwanie z organizmu zbędnych i szkodliwych toksyn, ma właściwości przeciwgrzybicze

Goździk- stosowany na ból zęba czy głowy, również obniża poziom cholesterolu, świetny na przeziębienia, hamuje również rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej.

Imbir- wykazuje działanie moczopędne, łagodzi przeziębienia i kaszel stymulując organizm do oczyszczania dróg oddechowych, pomaga przy zaparciach i gazach, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

To może teraz czas na kawkę z przyprawami?

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *