Ratujemy warzywa – danie jednogarnkowe

Drukuj
Co zrobić kiedy mamy za dużo warzyw i nie chcemy ich zmarnować? Danie jednogarnkowe to najlepszy sposób aby wykorzystać i zagospodarować więdnięte warzywa. Dobór warzyw jest ogromny i zależy od tego co mamy w lodówce. Niżej przykładowe wykonanie z moich warzyw.

Składniki:

  • 6 (różnej wielkości) marchewki
  • 4 -II- pietruszki korzeń
  • 1/2 selera
  • biała rzodkiew (średnia wielkość)
  • 4 pieczarki
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 4 pomidory
  • 3 cebule
  • kawałek pora (10 cm)
  • boczek 5-6 plastrów
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz czarny (4 ziarna), ziele angielskie (4-5 ziarenek), liść laurowy (4 sztuk), łyżeczka soli himalajskiej, łyżeczek czubata pieprzu czarnego (zmielony), ostra papryka (łyżeczka), słodka papryka (łyżeczka)
  • zielony koperek i pietruszka
  • łyżeczka smalcu

Wykonanie:

Obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera oraz rzodkiew. Wkładamy do garnka i zalewamy ok 2 l wody. Wstawiamy na ognień i gotujemy do momentu zmięknięcia warzyw. W międzyczasie kroimy w kostkę resztę warzyw: paprykę, cukinię, pieczarki, cebulę, pora i ostrą papryczkę.

Doprawiamy nasze gotujące się warzywa: pieprz czarny (ziarna i zmielony), ziele, liść laurowy, sól i dodajemy do nich pokrojoną paprykę, cukinię i pieczarki. Całość mieszamy.

Na łyżeczce smalcu podsmażamy cebulę oraz pora i kolejno dodajemy do garna. Całość doprawiamy papryką ostra, słodką, pokrojonym czosnkiem, papryczką ostrą.

Następnie smażymy pokrojony w kostkę boczek i zarumieniony dodajemy do garnka.

4 pomidory zalewamy wrzątkiem, kolejno obieramy, kroimy i łączymy z resztą warzyw. Na koniec siekamy koperek, pietruszkę i wkładamy do garna. Całość dokładnie wymieszać. Danie gotowe 😀

Można również warzywa powkładać do słoików i wystudzone przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Wersja video niżej

Pozdrawiam 🙂



Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *