RAW Espresso Brownie

Drukuj
Kawowe Brownie bez pieczenia czyli zdrowa alternatywa na czekoladowe ciacho. Bazą w tym przepisie są daktyle, a smaku nadaje oczywiście espresso. Rewelacyjne połączenie czekolady z kawą, sprawia że brownie z daktyli jest nieziemsko smaczne. Koniecznie wypróbuj bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia. Wystarczy zblendować składniki i przygotować polewę. Dla smakoszy czekolady i oczywiście kawy, ten przepis będzie miły zaskoczeniem.

Składniki:

  • 100g daktyli
  • 75g mix orzechów (np. migdały, nerkowce)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 2 łyżki ziarna ekspandowanego z prosa
  • 1 łyżka syropu kokosowego (można pominąć)
  • espresso 50ml
  • 3 kostki gorzkiej czekolady 90%
  • płaska łyżeczka oleju kokosowego

Wkładamy do malaksera daktyle (obrane z pestek), dodajemy orzechy, sól, połowę espresso (25 ml) oraz kakao. Całość blendować (ok. 30 sekund) do uzyskania plastycznej masy z daktyli (orzechy tylko delikatnie pokruszone ). Kolejno dodajemy ziarno ekspandowane oraz syrop i mieszamy łyżką. Uzyskaną masę przekładamy do naczynia (użyłam małego naczynia szklanego) pokrytego papierem do pieczenia. Rozprowadzić po całej nawierzchni i wyrównać wierzch.

Polewa: w małym rondelku podgrzewamy espresso (25 ml), czekoladę oraz olej kokosowy. Można rozpuszczać czekoladę z kawą w kąpieli wodnej lub tak jak ja, czyli trzymać garneczek nad ogniem (15-20 cm) cały czas mieszając zawartość. Kolejno wylewamy polewę na brownie i całość kładziemy do lodówki. Czekamy, aż masa stężeje (można włożyć do zamrażalnika) i kolejno delektujemy się wspaniałym smakiem.

 

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, raw brownie, espresso brownie

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, raw brownie, espresso brownie

 

 

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉