Roladki szpinakowe oraz rodzynkowe

Drukuj

Roladki na dwa sposoby

Przepyszne roladki na rodzinne obiady. Bardzo łatwe w wykonaniu i nie wymagają dużo pracy. Najpierw należy przygotować kotlety tak jak do “schabowych”.

  • schab 0,5 kg – 1kg (w zależności ile chcemy roladek)
  • czarny pieprz
  • sól himalajska
  • masło 82%
  • parmezan
  • tymianek

Kroimy schab na plastry ok 1 cm i ubijamy, następnie każdy kotlet z osobna solimy i pieprzymy. Na tak przygotowanych kotletach kładziemy w poprzek plaster masła (cienki) oraz plaster parmezanu (taka szerokość aby po bokach było 1 cm wolnego) i dodatkowo posypujemy tymiankiem. W ten sposób mam przygotowaną podstawę pod roladki, teraz tylko farsze.

Farsz szpinakowy

  • szpinak świeży (cała paczka)
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • smalec do smażenia lub olej kokosowy

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę smalcu i dodajemy wyciśnięty czosnek. Dodajemy odrazu szpinak i smażymy na małym ogniu, aż do momentu kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość. Kolejno przyprawiamy i można po łyżce farszu kłaść na każdy kotlet.

Następnie zamykamy boki i zawijamy w rulon. Każdą roladkę zawiązać sznurkiem.roladkiszponak

Farsz rodzynkowy:

  • rodzynki
  • boczek parzony

Postępujemy dokładnie jak wyżej czyli na przygotowane kotlety zamiast szpinaku kładziemy plaster boczku i parę rodzynek (5-6 szt. w zależności od wielkości kotleta). Zawijamy w rulon i związujemy sznurkiem.roladkiroszynki

Tak przygotowane roladki, lekko podsmażamy na rozgrzej z łyżką smalcu patelni (lekko wierch przyrumienić). Kolejno dusimy na głębokiej patelni do momentu, aż środek nie będzie surowy (15-20 min).

Roladki najlepiej podawać z kiszoną kapustą.img_8014

Smacznego, BYE 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *