Sałata z gruszką i orzechami włoskimi

Drukuj
Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi, dodatkowo z serem feta (na bazie mleka owczego i koziego) oraz polana sosem winegret. Super kompozycja, smak gruszki i sosu idealnie ze sobą współgrają. Dla mnie osobiście w tej potrawie, największą robotę robi właśnie sos. Nie potrzeba więcej, wystarczy sałata i sos, a smak jest i tak obłędny. Koniecznie wypróbuj tego prostego sposobu, zaczerpniętego z południa Francji. Poniższą sałatkę można zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy/ w podróż.

sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego białego
  • wyciśnięty mały ząbek czosnku lub połowa większego
  • sól 1/4 łyżeczki
  • szczypta soli

Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka. Zamknąć dekielkiem/nakrętką i wstrząsnąć kilka razy (składniki połączą się – mieszając łyżką nie uzyskamy takiego efektu).

  • mix sałat (2 duże garści) sałata zielona, rukola, liście buraka i listki ciemnej bazylii
  • mała garść orzechów włoskich (ok 6 szt.)
  • 1/2 gruszki
  • ser feta – pokrojony w kostkę (ok. 8-10 kostek)
  • pieprz

Wyłożyć sałatę na talerz oraz resztę składników (pokrojoną gruszkę, fetę), polać sosem winegret (połowę porcji) i posypać orzechami i delikatnie pieprzem. Prosto i smacznie.

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, sałatka z gruszką i orzechami włoskimi

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, bez glutenu, sałatka z gruszką i orzechami włoskimi

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *