Spaghetti Low Carb

Drukuj

Kto nie lubi spaghetti?!

Ja uwielbiam 😀

Muszę przyznać, że ograniczyłam spożywanie spaghetti z mąki przennej do zera, a jedyną opcją jaką robiłam to był makaron ryżowy.

Jak wiadomo makaron ryżowy jest z ryżu i zawartość węglowodanów jest spora, dlatego nie zawsze mogłam sobie pozwolić na zjedzenie go w ciągu dnia.

Jeżeli czytacie mnie od dłuższego czasu lub oglądacie na YouTube to wiecie, że ja tłuszczami się nie przejmuję, natomiast bardziej stawiam na graniczenie spożywania węglowodanów w ciągu dnia. 😉

Od ponad pół roku mogę jeść makaron kiedy chcę bo już nie muszę przejmować się kcal z węglowodanów.

Jakich makaronów używam? Zdrowych z niską zawartością węgli, czyli konjac lub z alg morskich)

Bardziej preferuję i polecam makaron konjac, niżeli z alg morskich.

Przejdźmy do Spaghetti

Składniki:

  • makaron z alg morskich
  • dwa plastry boczku
  • dwa kabanosy Konspol
  • pomidor
  • passata pomidorowa
  • łyżeczka ksylitolu
  • pieprz
  • świeże zioła (bazylia, tymianek, kolendra)
  • starty parmezan (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku

sp1

 

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę i podsmażenia na patelnii boczku oraz kabanosów.

Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojonego pomidora, chwile całość podsmażyć.

W między czasie przygotować makaron, czyli przepłukać go pod bieżącą wodą oraz po odcedzeniu dołożyć do boczku na patelnię.

Kolejnym krokiem jest dodanie passaty pomidorowej (ilość w zależności od tego jaką ilość sosu chcemy uzyskać) oraz łyżeczkę ksylitolu. Całość chwile gotować. Doprawić solą, pieprzem i świeżymy ziołami (bazylia, tymianek, kolendra).

Wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem.

Bardzo szybki przepis, a zarazem smaczny. Wykonanie tej potrawy zajęło mi ok. 15 min, a pomysł wymyślony z produktów (tak zwanych resztek w lodówce) które akurat miałam.

Smaczengo

Bye 😉

 

 

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *